Bibó István

ebook
0 értékelés (érték: 0)

Nehezen szántam el magam arra, hogy belekezdjek egy olyan átfogó elemzésbe, amelyiknek az lenne a célja, hogy a 20. század legjelentősebb magyar jog- és társadalomtudósának az életét és munkásságát áttekintse. Igazán két ok sarkalt arra, hogy mégis hozzákezdjek. Az egyik ok az volt, hogy Bibó Istvánról mintha egyre kevesebbet beszélnénk, holott éppen ő volt az, aki a rendszerváltozás után létrejött modern polgári demokrácia elméleti alapjait lerakta olyan időszakban, amikor még a kádári puha diktatúra tombolt, és semmi esély sem mutatkozott arra nézve, hogy Magyarország belép az európai demokratikus országok sorába.


Egy ilyen óriási tudós, aki merte vállalni azt, hogy nézetei miatt negatív diszkriminációban fog részesülni, megérdemli azt, hogy behatóbban foglalkozzam vele. A másik ok pedig az volt, hogy 2011. augusztus 7-én ünnepeltük Bibó István születésének 100. évfordulóját. Ez egy olyan egyszeri alkalom, amit mindenképpen ki kell használnom, és félretéve minden egyéb elfoglaltságomat, Bibó István életének és főként munkásságának bemutatására kell koncentrálnom. A következő elemzések során nem fogom érinteni az összes dolgozatát, csupán azt az eszmei fejlődést kívánom felvázolni, amelyik végén egy moralizált szocializmus képét vázolja fel. Bár maga ez a vízió mindenképpen téves útra vezetett, egy olyan társadalom képét vázolta fel, amelyiket lehetetlen megvalósítani, mégis az eddig vezető út olyan kitűnő elemzéseket, és elméleti tételeket tartalmaz, amelyek még ma is helytállóak, és követendők. A sorozatban felhasználom a korábbi Bibó Istvánról szóló írásaim anyagát is. Ezt a sorozatot a feleségemnek ajánlom, életem egyetlen igazi szerelmének, aki nélkül soha semmilyen elméleti munkát nem tudtam volna elvégezni. Ő volt az, aki mellettem állt több évtizeden keresztül akár úgy, mint feleség, akár úgy, mint gyermekeim édesanyja, akár pedig úgy, mint lelki támaszom. Mindent neki köszönhetek, amit életemben elértem, így ezt a sorozatot is. Tudom, hogy ez csupán egy nagyon kevés ellentételezés mindazért, amit értem tett, teljes hálára sohasem leszek képes.

Bibó István ekönyv korlátlan számban letölthető (.mobi és .epub) ekönyv olvasók számára, valamint olvasható böngészőből illetve Apple, Windows 8 és Android alkalmazással is.
ekönyv ár:

780 Ft

Bibó István ekönyv adatai
egyedi szavak száma 7184
ekönyv hossza 355 oldal (A5)
ebook olvashatóság
szókincs gazdagság
az ekönyv kiadója: Publio Kiadó
iPad, Iphone, Android
Kindle olvasó esetén


Írj véleményt az ekönyvről: Bibó István
Regisztrálok