Öregmama történetei

ebook
0 értékelés (érték: 0)

„A végtelenül eredeti, innovatív, a világ zajárafigyelő Ţuculescu kivételes narrációépítő. Korunk egyik legfontosabbprózaírója.” (Tudorel Urian)

„Az Öregmama történetei egy erdélyi multikulturálistér kivételes megragadása, az egyszerű ruralitás és az irodalmias urbánusság, ahagyományokon alapuló múlt és a jelenkori irónia, az epikus anyag és a formaikísérletezés ötvözete. Az Öregmama történetei remekmű, a 1990 utáni ésmindenkori román irodalom egyik fontos könyve.” (Ion Bogdan Lefter, Familia)

„Ţuculescu Erdélye és Pamuk Isztambulja olyan időt ésteret vázol fel, melyek mesterien fűzött történetek színterei. Radu Ţuculescueurópai rangú író.” (Cristina Balinte, Cultura)

„Radu Ţuculescu regénye a kortárs román (posztmodern)irodalom csúcsteljesítménye. Szédületes karnevál. Egy lehetetlen mestermű. Az örökErdélyről. És titkairól.” (KAZ)

Egy eldugott kalotaszegi falu a buja titkaival. Ajelenben. Meg a múltban. A múltjában. Ami lehetne bármelyik település a magazárt közösségével és látszólagos nyugalmával. De Petra Erdélyben van, anagyvárad–kolozsvári főúttól balra, Feketetó és Sztána szomszédságában. Idelátogat éveken át Kolozsvárról Radu, és Öregmama unokája, Ditta. Az egyszerűvizitek azonban nem másról szólnak, mint történetmesélésről, időutazásról afalu hétköznapjaiban, de leginkább a lakosok múltjában, amelyben előbukkannak abuja, erotikus titkok s a kötődések keszekusza szálai. Először lassan, minthacsak egy tájképet ábrázoló festményvásznat vizsgálnánk, majd ahogy közelebbérünk hozzá, egyre gyorsabban, hogy aztán a szálak között valóságos karneválbakeveredjünk… Kapkodjuk a fejünket a szédületes iramtól, beszippant, behúz,feldob, majd kivet magából ez az ördögi tánc, aminek a végén tökéletesenmásképp fest a festmény.

Ahogy Radu is másképp látja Petrát, miutánmegmerítkezett benne és a petraiak beavatták fülledt titkaikba. Gálanna,Tótjános, Margólili és Hudinella, Hermántibi és Gátipista, a boszorkányos-mézescsábítások és a feketetói vásárok forgataga, a szülői ígérgetésekben fogantjéghideg érdekházasságok elfagyott évtizedeinek sötét titka, a mindigpálinkaszagú háziurak férfiatlan-erőtlen kocsmai szájkaratéja s a mögöttükszeretőt tartó, de pironkodó asszonyságok frivol-erotikus vágyálma, azösztönök, a vallás, a szokásjog és a kántor asszony vélt nemtudásábólkirajzolódó igazság krétaköre… És egy rejtélyes, háromnapos lakodalom, egyördögi szeánsz, ahol a Holdat is ellopták, egy buja bachanália, egy pokolidance macabre… Meg egy véres balta fekete hajszálakkal. A Titok, amirőlmindenki másképp tud. Valamit. Vagy sehogyan sem… De Öregmama tudja, mi történtakkor és azóta. Meséje lenyűgöző, anekdotáiba furfangosan beleszöviolvasmányait, s bár Petra lakói a dombok ölében elbújt aprócska közösségtagjai, Bulgakov vagy Jack London vagy Conan Doyle nem ismeretlen néhányuknál.Öregmamánál főleg nem… És az Umberto Ecó-i kérdés – Ki a tettes? – megválaszolásaezáltal egyre nehezebbnek tűnik. Pedig az a lakodalom az évszázad szeánszavolt, ahol eggyel kevesebben távoztak, mint jöttek

Öregmama történetei ekönyv korlátlan számban letölthető (.mobi és .epub) ekönyv olvasók számára, valamint olvasható böngészőből illetve Apple, Windows 8 és Android alkalmazással is.
ekönyv ár:

1 567 Ft

Öregmama történetei ekönyv adatai
egyedi szavak száma 8496
ekönyv hossza 406 oldal (A5)
ebook olvashatóság
szókincs gazdagság
az ekönyv kiadója: Tarandus Kiadó
iPad, Iphone, Android
Kindle olvasó esetén


Írj véleményt az ekönyvről: Öregmama történetei
Regisztrálok