Pest drágagyöngye

Józsefvárosi blogmesék

Szerzők listája
ebook
0 értékelés (érték: 0)

Kerekes Páltörténelembúvár és múlt-tudósító írásai 2006-2009 között keletkeztek amegújuló, átértelmezett funkciójú VIII. kerületről, a változásokattükröző emberi sorsokról. A szerző tisztelettel nyugtázza a városnegyedevolúcióját, de az itt közölt írásai arra figyelmeztetnek, hogy a gyorsfejlődés egy kétszáz éves város életében problémákkal jár. Az üdvözlendőélet- és lélektatarozás mellett a régi megmentése, visszagyökereztetése isfontos. A blogmese műfaji meghatározás a címben arra utal, hogy eredetileg arövid kis szövegek, posztok egy népszerű blog darabjai voltak. A „drágagyöngyváros” Rákosi Viktor mára elfelejtett kifejezése a Józsefvárosról. A szerzőinformatikai szakíró, egyetemi oktató docens.

Részlet az egyik posztból: „Nemrég valaki azt javasolta a józsefvárosiönkormányzatnak, állítassanak szobrot a kerületi polgárok a jegesnek. Leveletis írt az illető a megfelelő bizottságnak, indoklásként említve, hogy a jegesés portékázó óbégatása a háború utáni évek Budapestjének egyikjellegzetessége volt. Én is emlékszem: a jeges, a szenes, a kordéját magaután húzó tükeres, az ószeres, a foltozó bádogos, a verklis, a szemetethegyes botjára feltűző parkcsősz mind-mind az utcakép meghatározó figuráivoltak az ötvenes-hatvanas éveknek. És a lakosok nem nézték le a kétkeziembert, köszöntek nekik, tisztelték munkájukat. Ma Zorró-arcú, napszemüvegesnyeglék lépkednek a fél-járdán, a másik részt autóik töltik ki. Sehol sincs amegbecsülés, még jó, ha közömbösek az emberek, nem esnek egymásnak egyparkolóhelyért, vagy nem rázzák az öklüket egy túl sokáig kocsisorban ragadttaxira, amelyből egy öreg-beteg ember csak lassan tud kikászálódni.”

Pest drágagyöngye ekönyv korlátlan számban letölthető (.mobi és .epub) ekönyv olvasók számára, valamint olvasható böngészőből illetve Apple, Windows 8 és Android alkalmazással is.
ekönyv ár:

472 Ft

Pest drágagyöngye ekönyv adatai
egyedi szavak száma 4156
ekönyv hossza 68 oldal (A5)
ebook olvashatóság
szókincs gazdagság
az ekönyv kiadója: Publio Kiadó
iPad, Iphone, Android
Kindle olvasó esetén


Írj véleményt az ekönyvről: Pest drágagyöngye
Regisztrálok