Bram Stoker

Bram Stoker
Abraham Stoker 1847-ben született Dublinban. Apja, William Stoker, a dublini vár tisztviselője volt, anyja, Charlotte Stoker pedig a szociális kérdések bajnoka. Stoker saját bevallása szerint hét éves koráig járni sem tudott. Bár hogy miben állt a betegsége azt nem tudni. Szegénység közt nőtt fel egy olyan Írországban amit még mindig kísértett az 1845-ös krumplivész. Szülei már kiskorában is sokra tartották az irodalmat és a könyveket.

1863-ban a Dublini Trinity Collegeba került. Ekkora betegségéből már teljesen kigyógyult. Az energikus fiatalember 190 centire nőtt és 80 kilót nyomott. A Trinitybe két új tárgyat talált rajongásához:a költészetet és a színművészetet. Az iskola elvégzése után apja nyomdokaiba lépett de 1878-ban megvált állásától hogy Henry Irving impresszáriója lett. Nemcsak munkakapcsolat volt hanem barátság. Irving ihlető volt, mentor és egyben egy ügy is aminek Stoker az életét szentelhette. 1875-ben jelent meg első sikeres irodalmi alkotása: A végzet lánca.

Stoker 1878-ban feleségül vette Florence Balcombet – aki korábban Oscar Wilde kedvese volt. A házaspár Londonba költözött, ahol az író Irvings Lyceum Színházánál managerként tevékenykedett. Az Irving mellett folytatott munka eredményeképpen a londoni „High Society” tagjává vált. Londoni pályafutása alatt ismerkedett meg Sir Arthur Conan Doyle-al és George Bernard Shaw-al. Irving amerikai turnéi lehetővé tették, hogy példaképével, Walt Whitman-nel találkozzon. A színházi munka mellett jutott ideje az írásra is. Ezekben az években íródott a Pillantás Amerikára(1886), és két regény: A kígyó útja(1890), és a Watter's Mou' zátony (1895)

1890-ben az író találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Tepes Drăculea legendájáról. E karakter nyomán hat évi kutató munkával alkotta meg Stoker a vámpír figuráját. Habár hihetetlen, de Stoker sosem járt Kelet-Európában. A regény a négy fal közti kutatómunka iskolapéldája. Sokáig gondolkozott a cselekményen. Többek közt a British Libaryben és Whitby könyvtárában kutatott. 1897-ben megjelent a Drakula regény és osztatlan sikert aratott.

A Drakula után több művet is írt többet közt regényeket és egy emlékezést Henry Irvingre, de ezek meg sem közelítették a Drakula későbbi sikerét.

Bram Stoker 1912-ben végelgyengülésben (más források szerint szifiliszben) hunyt el Londonban.

( Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bram_Stoker )
| 1 - 2 |
Mozaik
Részletes
Ár szerinti rendezés
ABC szerinti rendezés
2  ekönyv