Halmos Antal

Halmos Antal

Kis község, Bakonysárkány kántortanítója harmadik gyermekeként született, 1935-ben, amikor még csodaként jelentek meg életében a traktor hajtotta cséplőgép, repülőgép, autó, villany.
Édesapjáról – mert anno uszodát és fúvószenekart szervezett – a közelmúltban utcát neveztek el.

Erdély egy részének visszacsatolása után a család Nagyváradra került. Itt kezdte elemi iskolai tanulmányait. Örökké emlékezni fog osztályfőnökére, aki – óriási kockázatot vállalva – elmagyarázta az osztálynak, milyen aljasság a fajgyűlölet, védelmébe véve a sárga csillag viselésére kényszerítetteket.

A záródó szovjet gyűrűből utolsók közt menekült ki a családjával.
A II. világháború után éheztek, 1947-ben fél évre – feltáplálás céljából - Belgiumba került.
12 éves korától maga kereste meg a ruhára valót.

1956 a Moszkvai Repülő-Technológiai Egyetemen érte, ahonnan véleménynyilvánítás miatt visszahívták. Repülőmérnöki, majd közgazdász diplomáját itthon szerezte.A súlyos hendikepet jelentő visszarendelés ellenére 28 évesen - pályázatot nyerve - a Műszaki Fizikai Kutató Intézet műszaki igazgatója, majd többkülkereskedelmi vállalatnál dolgozik, bejárja a világot. Hét évig Magyarország kereskedelmi kirendeltségein képviseli az országot, Nyugat-Bengálban vezetőként.

Gyerekkora óta foglalkoztatta az írás, de könyvalakba csak idős emberként öntötte a gondolatait. Első nyomtatott könyve 75 éves korában született, így a legidősebb elsőkönyves írónak tekinthető. Könyvei sorozatot alkotnak, ami a Tückös nevet viseli.

Sportol. A Balatonon bevezette az ország első tőkesúlyos siklóhajóját, évekig Tückös nevű hajón versenyzett, sokan csak ezen a néven ismerik.
| 1 - 12 |
Mozaik
Részletes
Ár szerinti rendezés
ABC szerinti rendezés
12  ekönyv