Zele Richárd

Zele Richárd
Titok, rejtély, misztikum…és mi a helyzet a földönkívüliekkel?
Az utóbbi néhány évtizedben a különböző médiafelületeken hatalmas érdeklődésre tartanak számot azok a rejtélyek, melyekre még nem sikerült egyértelmű válaszokat találni. 
Sokan kihasználják a helyzetből adódó lehetőségeket és vég nélküli feltételezésekbe mennek bele. Különböző elméleteket kötnek össze egymással és végül alaptalan végkövetkeztetéseket vonnak le. 
Amikor évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy lehetőségeimhez mérten magam is utánajárok néhány kérdésnek, valamit megfogadtam. Ha kell, utazok és pontosan dokumentálok mindent. Fényképeket és interjúkat készítek azért, hogy reális válaszlehetőségeket lehessen kapni egy olyan területen, ahol sok ellentmondásos információ kering.
Így jutottam el például Bad Ischl-be (Ausztria), ahol interjút készítettem Jörg Schaubergerrel, a második világháborús német korongrepülőkről. Nagyapjának – Viktor Schaubergernek – ugyanis olyan találmányai voltak, amelyekkel nem tud mit kezdeni a tudomány. 
„A repulzátor nevű készülékről annyit tudnék elmondani, hogy valóban létezett. Több kilométeres magasságra emelkedett fel merőlegesen, rövid idő alatt.” – mondta rá Jörg Schauberger a diktafonra. Tehát mégis igaz lenne? Mégis van alapja a náci „UFO” legendáknak?
Kutatásaim során azt vettem észre, hogy minden mítosznak, legendának van valamilyen reális alapja. Más kérdés, hogy ezekből mit lehet feltárni és a nagyközönség számára is átadni.
Legelső könyvem azonban nem a német korongrepülőkről szól. Még talán attól is izgalmasabb a történet. 
Móricz János vagy, ahogy a világsajtóban szerepel, Juan Moricz személye körül valóságos legendárium alakult ki. A Cueva de los Tayos barlangrendszerben állítólag rálelt egy olyan fém – vagy aranykönyvtárra, amely fontos üzenetet közvetít. A felfedezés tényét bejelentette hivatalosan az ecuadori Köztársasági Elnöknek. Innentől kezdve megindult a lavina. Megjelent a színen Erich von Däniken, aki – miután találkozott Móriczcal – kiadta a „The Gold of the Gods” című könyvet. A könyvből több millió példány kelt el, meghozva az igazi világhírnevet az élénk fantáziájú írónak. Móricz és Däniken viszonya azonban megromlott. Miért?
Mi lehet az igazság, mi lehet a szenzációhajhász újságcikkek mögött?
Valóban igaz, hogy Móricz János tudott néhány szót váltani magyarul, a területet védő shuar indiánokkal?  
Valóság lehet-e Däniken állítása, aki szerint a Cueva de los Tayos barlangrendszer egyes részeit egy földönkívüli szupercivilizáció építette?   
Ezeknek a kérdéseknek próbáltam utánajárni. A könyv létrejöttében segített például T. Dénes Tamás matematikus, aki több évtizede foglalkozik kriptográfiával is. Nem véletlen, hogy a Crespi-gyűjteményről készült fényképfelvételeket is megmutattam neki. 
A könyv nem jöhetett volna létre, ha nem támogat egy olyan személy, aki jól ismerte Móricz Jánost. Többször járt kint nála Ecuadorban 1981 és 1985 között. Interjút is készített Móriczcal, ami videóra lett rögzítve. Fényképeket is készített az aranybányáknál (Cumbaratza-Ecuador), ahol Móricz János és üzlettársa Czellár Zoltán dolgoztak, sok-sok éven keresztül. 
Interjút készítettem Eileen Hallal, hiszen az ő édesapja volt az, aki 1976-ban megszervezte a történelem legnagyobb szabású barlangkutató expedícióját, amin részt vett Neil Armstrong amerikai űrhajós is. 
S hogy mire jutottam? 
Kérem, tartson velem ezen az érdekes úton, ahol sok rejtéllyel és érdekes fordulatokkal találkozhat a világra nyitott ember.
| 1 - 4 |
Mozaik
Részletes
Ár szerinti rendezés
ABC szerinti rendezés
4  ekönyv